Principalul motiv de fericire al romanilor: familia

Doar 3 din 10 romani se declara fericiti, conform unui studiu, principalul motiv declarat de catre acestia fiind familia. Barbatii se declara multumiti daca au stabilitate financiara, iar femeile, pe langa familie, daca pleaca in vacante.

Cei mai tristi romani sunt cei care nu lucreaza sau studentii. Studiul a fost realizat de catre Grupul international de origine franceza „Ipsos”. Acesta arata ca 30% dintre romani se declara fericiti, 49% sunt doar multumiti, iar 21% sunt nefericiti.

In prima categorie, a romanilor fericiti, se incadreaza multe persoane casatorite si cu copii, cu venituri peste medie. Acestia spun ca obisnuiesc sa rada zilnic, ca ies des in oras, ofera cadouri si calatoresc des, isi schimba des garderoba si sunt nefumatori, consumand rar sau deloc alcool. Studiul arata si ca barbatii sunt mai pragmatici, ca sunt motivati de viata, in general, dara si de stabilitatea financiara si de bani.

Femeile obisnuiesc sa mentioneze sotul ca motiv de fericire, dar si copiii sau prietenii. Acestea prefera sa calatoreasca des, putine fiind cele preocupate de cariera si sanatate, care sa le considere motive de fericire.

Nefericitii se intalnesc mai degraba in orasele mari. Acestia provin preponderent din randul studentilor, a celor fara ocupatie sau a celor care lucreaza part time, fara a avea un program fix. De asemeni, tot aici sunt si cei care provin din familii cu venituri mici.

Singuratatea poate fi o cauza a nefericirii atunci cand apare in viata unui om obisnuit sa fie inconjurat de altii. Fericirea este o stare de multumire pana la urma si depinde de fiecare dintre noi cum o acceptam si cum o vedem.”, a spus Elena Stambuli, psiholog.

La studiu au participat 800 de persoane, fiind facut online, in octombrie 2018. Persoanele participante locuiesc la oras si au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani.